Agrikultúra és kultúra (Egység és sokféleség a magyar műveltségben) : A 2002. évi Mezőgazdasági Könyvhónap megnyitóján elhangzott előadás - Imre, László (Acta Agraria Debreceniensis, 2002)
Ismeretes, hogy földművelés és mindenféle művelés műveltség még a szó etimológiáját tekintve is azonos eredetű. Tehát kezdetben volt az agrikultúra, s ebből származik minden másfajta kultúra. Azaz: az ember előbb a földet tanulta meg művelni, aztán ennek mintájára önmagát és embertársait kezdte formálni, fejleszteni, tökéletesíteni. A vad, sőt barbár, olykor veszélyekkel teli növény- és állatvilágot az ember életadóvá alakította, önnön megmentőjévé tette. Ennek analógiájára a beszéd és írás módjait, jeleket és tapasztalatokat arra használt fel, hogy tudást és szépséget, tudományt és művészetet, azaz műveltséget örökítsen tovább.