A Few Thoughts About the Implementation of Sustainability in Hungary - Láng, István (Acta Agraria Debreceniensis, 2002)
UN Conference on Environment and Development óta (1992 Rio de Janeiro) a sustainable development fogalma bevonult a nemzetközi szervezetek és a nemzeti kormányok programjaiba. A fenntartható fejlődés megvalósítására sok országban stratégiákat dolgoztak ki. Magyarországon ilyen stratégiai a dokumentum ma még nincs, de valószínű, hogy rövidesen elkészül. A szerző ehhez az előkészítő folyamathoz kíván hozzájárulni javaslataival. A fenntarthatóság (sustainability) megvalósításához hosszú időre és konkrét cselekvési programok összefüggő láncolatára van szükség. A szerző javaslatai szerint a következő 3-5 évben tíz prioritást célszerű támogatni a kormány és a civil társadalom részéről: 1. Környezetvédelem 2. Környezeti nevelés és tudatformálás 3. A szemét, a hulladék eltávolítása és hasznosítása 4. Környezet-egészségügy 5. Környezetbiztonság 6. A közlekedés korszerűsítése 7. Agrár-környezetvédelem 8. Környezetbarát technológiák és termékek 9. Lakossági részvétel a döntés-előkészítésben és döntéshozatalban 10. Az állami és önkormányzati költségvetések szerepe