Egy problémás szabályozási örökség az új anyagi büntetőkódexben: az életveszélyt okozó testi sértés - Kőhalmi, László (Debreceni Jogi Műhely, 2013)
A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012.évi C. törvény újabb jelentős szabályozástörténetiállomást jelent a magyar büntetőjogban. A szakzsargonban nemes egyszerűséggel, csak újBtk.-nak nevezett kódex különböző kritikákat kapott mind jogirodalom, mind a jogalkalmazásművelőitől.2 Az észrevételek azonban átsiklottak egy olyan szabályozási megoldás felett,amelynek létjogosultsága – véleményem szerint – meglehetősen vitatható. Az egymásnakfeszülő bírósági ítéleti indokolások is bizonyítják, hogy az életveszélyt okozó testi sértéstényállása az egyik legproblematikusabb szabályozási megoldás az „1978-as” büntető anyagikódexünkben. E tanulmányban a fenti téma körüljárására teszek kísérletet.