Egy problémás szabályozási örökség az új anyagi büntetőkódexben: az életveszélyt okozó testi sértés - Kőhalmi, László (Debreceni Jogi Műhely, 2013)
A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012.évi C. törvény újabb jelentős szabályozástörténeti állomást jelent a magyar büntetőjogban. A szakzsargonban nemes egyszerűséggel, csak új Btk.-nak nevezett kódex különböző kritikákat kapott mind jogirodalom, mind a jogalkalmazás művelőitől.2 Az észrevételek azonban átsiklottak egy olyan szabályozási megoldás felett, amelynek létjogosultsága – véleményem szerint – meglehetősen vitatható. Az egymásnak feszülő bírósági ítéleti indokolások is bizonyítják, hogy az életveszélyt okozó testi sértés tényállása az egyik legproblematikusabb szabályozási megoldás az „1978-as” büntető anyagi kódexünkben. E tanulmányban a fenti téma körüljárására teszek kísérletet.